Tüm dünyada kalıcı körlüklerin en başta gelen sebeplerinden biridir. Çoğunlukla kırk yaşından sonra başlar. Hiç belirti vermeden sinsi şekilde seyreder. Erken farkedilir ve tedavi edilirse sağlık gözde yapacağı hasar önlenir.
Glokom göz içi basıncının artmasına baÄŸlı olarak görme sinirinde kalıcı hasarın geliÅŸmesi olarak tanımlanabilir. İnsanlarda normalde göz tansiyonu 10-20 mm-Hg arasında deÄŸiÅŸir. Göz tansiyonunun saÄŸlık 22 mm-Hg’nın üzerinde ölçülmesi glokom açısından önemli risk faktörü olup, takip gerektirir.
Göz içerisinde sürekli olarak sıvı yapımı mevcuttur. Göz tansiyonunun normalolması için bu sıvının aynı hızla atılması gerekir. Herhangi bir nedenle sıvı atılımı sağlık engellenirse göz içerisinde biriken sıvı göz tansiyonunun artamasına sebep olur. Artantansiyon göz sinirine baskı yaparak harap eder. Göz siniri beyinin uzantısı gibidir. Harap olan sinir yenilemiyeceğinden kalıcı körlükler meydana gelir.
Göz tansiyonu doğuştan da olabilir. Belirtileri gözde büyüme, sulanma, ışıktan rahatsız olmadır. Anneler gözlerinin büyümesini bazen yanlış olarak güzellik belirtisi olarak algılarlar.
Göz tansiyonu kırk yaşından sonra, miyop sağlık kişilerde, şeker hastalarında, ailesinde göz tansiyonu olanlarda, herhangi bir sebeple göz ameliyatı olanlarda daha sık görülür. Hastalık sinsi seyrettiği için özellikle kırk yaşından sonra herkesin göz tansiyonu için en az yılda bir kez muayene olması gerekir.
Göz tansiyonu çok yükseldiğinde; gözde şiddetli ağrı, kızarıklık, bulanık görme, bulantı-kusma, gökkuşağı haleleri şeklinde renklerin oluşması gibi belirtiler verir.
"Glokom göz tansiyonu" bu yazı 26 Ocak 2010 tarihinde saat 19:04 sularında "Çevre,Genel Sağlık" kategorisinde yayınlanmış olup "Doktor" tarafından yazıldığı sanılmaktadır..Ve sayaçlar kere okunduğu söylenmektedir..Ayrıca
Henüz yorum yazılmamış bir konudur